Judo är bra för dig som 

  • Vill få bra kondition, motorik, koordination och styrka
  • Antingen vill tävla eller inte vill tävla. Du bestämmer själv över din träningsmängd och om du vill tävla eller inte
  • Gillar att lära dig nya saker – man är aldrig fullärd i judo
  • Vill ha roligt på träningen!

Är du intresserad av att börja träna? Läs mer om nybörjarträning här.

Judo kommer ursprungligen från Japan och skapades av Jigoro Kano, vid 1800-talets slut. Kano utvecklade judon ur bland annat jujutsu med bland annat skillnaden att slag och sparkar inte är tillåtna.

Judoteknikerna kan uppdelas i:

  • Stående tekniker – när man kastar motståndaren i marken. För att inte skada oss lär vi oss även fallteknik, vilket gör att det inte gör ont att falla.
  • Golvtekniker – en form av brottning som innefattar bl a fasthållningar, och även strypningar och armlås (när man är över 15 år).

På en judoträning ingår vanligtvis:

  • Uppvärmning där vi även tränar vissa gymnastikövningar, balans, snabbhet, m.m.
  • Teknik, där man lär sig kast och fasthållningar
  • Randori, en form av kamp där båda ska försöka kasta varandra, eller brottas mot varandra för att få in en fasthållning
  • Fysträning, där t.ex. styrkeövningar ingår
  • Olika utvecklande lekar i alla barngrupper

I judon finns ett bältessystem för att visa hur mycket kunskap man har som utövare. Som nybörjare får man vitt bälte, för att sedan gå vidare till gult, orange, grönt, blått och till sist brunt. När man nått brunt bälte kan man inte längre fortsätta att gradera sig på klubbnivå, utan får göra det på en så kallad riksgradering.

Genom att visa upp bland annat kata, en sorts uppvisningsjudo, kan man så få sitt första svarta bälte (1 dan). Efter detta finns det ytterligare dangrader att ta. Den högsta graden som är möjlig att få är 10 dan, men det går inte att ta i Sverige utan ges på internationell nivå.

Det går att tävla i judo, från och med när man har gult bälte. Tryck här för att läsa mer om hur det går till att börja tävla, och om vår syn på tävling.

Meny