Adam Lachner, Vilda Backlund, Erik Wretborn och Jacob Lachner efter tävlingen Gothenburg Open i oktober 2018.
Hela tävlingsplaneringen för 2024 – tryck här

Vår syn på tävling

Vi uppmuntrar alla som vill prova på att tävla och använder oss inte av någon uttagning eller speciella krav för att få ställa upp. Vår syn på tävlande är att det är ett sätt att utveckla sin judo och sig själv som person, efter var och ens egna förutsättningar. Vi fokuserar inte på tävlingsresultat utan på deltagande och vilja.

Att börja tävla

Om du vill börja tävla är det bara att hålla utkik efter information om tävlingar på skrivbordet vid entrén i dojon, eller här på vår hemsida. Tryck här för att se kommande tävlingar. Är du oerfaren är det tävlingar i närheten som gäller. De flesta provar att tävla för första gången på Judits Pokal i Göteborg eller på Go Cup i Stenungsund.

Är du sugen på att börja tävla och vill ha tips om vilken tävling som är lämplig så maila info@ikvm.se.

För att tävla behöver du ett judopass som är en sorts identitetshandling. Har du inget judopass behöver du lämna två passfoton till din tränare samt betala 100 kr via plusgiro eller swish i god tid före tävlingen.

IKVM står för anmälningsavgifter till tävlingar. Om du inte dyker upp på tävlingen utan att höra av dig först kan du behöva stå för anmälningsavgiften själv.

Erik Wretborn kastar ippon på tävlingen Gothenburg Judo Open.

På själva tävlingen

Det vanligaste tävlingssystemet på barntävlingar är enpool eller tvåpool. När man tävlar i pool möter alla alla. Ofta är det fyra eller fem personer i en pool, vilket betyder att man får köra 3-4 matcher. I yngre barntävlingar är det vanligt att alla i poolen får medalj.

Är det mer än fem personer och deltagarna är lite äldre brukar man köra tvåpool, med 4-5 personer i varje pool. Ettan och tvåan i respektive pool går vidare och möter varandra korsvis i en semifinal. Därefter möts vinnarna i en final.

Är det många i kategorin och man är ytterligare lite äldre (oftast över 12-14 år) möts man i ett elimineringssystem/stege där man efter vunnen match går vidare i systemet och efter förlorad match hamnar i ett återkvalssystem.

Din roll som förälder/anhörig på tävling

Din viktigaste uppgift som förälder eller anhörig på en tävling är att stötta barnet i stort och smått. Många barn är nervösa inför tävling och har många frågor, vilket gör det viktigt att skapa en så trygg situation som möjligt. Är du själv stressad eller nervös blir barnet också det!

Under matcherna får man som förälder gärna heja, men överlåt coachandet och instruerandet till IKVM:s ledare på plats. Tänk på att barnets reaktion på en vinst eller förlust delvis avgörs av din egen reaktion.

Gentemot domare och tävlingsdeltagare från andra klubbar vill vi att alla som representerar IKVM visar respekt. Vi klagar inte öppet över domslut eller kommenterar motståndarens prestation. Om vi av någon anledning behöver prata med domare, sekretariat eller motståndarens coach är det alltid IKVM:s ledare som gör det, aldrig aktiva eller anhöriga.

Här kan du se en video som förklarar tävlingsreglerna i judo:

Frågor?

Har du några frågor om tävling så prata gärna med någon tränare, eller maila info@ikvm.se.

Hjärtligt välkommen att tävla med oss!