Starka insatser på SM 2023

Nationalsången under invigningen av SM 2023. Bild: Sebastian Jansson

Den 4 och 5 februari 2023 gick en av årets höjdpunkter av stapeln i Eriksbergshallen i Stockholm, svenska mästerskapen för individuella tävlande. IKVM var på plats med sex tävlande – William Krus, Filip Dahlqvist, Ronja Johansson, Erik Wretborn, Adam Lachner och Vilda Backlund. Vilda dubblerade i U21 och senior. Med som coacher var Annika Krus, Ida Lindgren och Sebastian Jansson.

Nedan följer några korta referat från matcherna.

Silver till Vilda Backlund i D-63

Vilda kastar uchi-mata. Bild: Sebastian Jansson.

Första matchen gick Vilda mot Elina Hermansson, Lugi. Vilda attackerade med uchi-mata som gav wazari, sedan vidare in i fasthållning och därefter till armlås, juji-gatame, som gav ippon.

Andra matchen gick mot Claudia Johansson, Vallentuna. Inom loppet av matchens första 40 sekunder kastade Vilda o-uchi-gara (wazari) och sedan uchi-mata (wazari -> ippon).

Tredje matchen gick mot Ella Andersson, Frövi. Här vågade Vilda inte riktigt satsa på sin uchi-mata, hon gjorde flera ansatser men fick inte riktigt med sig armen. Efter halva matchen kom Ella ner i fasthållning vilket gav ippon och en matchförlust för Vilda.

Fasthållningsförsök mot Naemi Jaworowski. Bild: Sebastian Jansson.

Vilda var nu vidare i semifinal som gick mot Naemi Jaworowski, Staffanstorp. Vilda inledde starkt med ett bra uchi-mataförsök på kanten. Efter drygt två minuter blev Vilda kastad på wazari efter lyft, med en minut kvar. Fulltid och golden score. Nästan två minuter in i golden score kastade Vilda med en kraftfull sasae-tsurikomi-ashi vilket gav ippon och vinst.

Nu final mot Ella Andersson, Frövi, igen. Det blev en mycket tajt match där båda gick nära med starkt grepp, ingen av dem lyckades få in några större attacker. Till slut blev Vilda kastad på ippon i golden score. Hon har därmed en silvermedalj och en mycket övertygande insats i seniorkategorin, vilket är en kategori över Vildas vanliga (U21). Stort grattis!

Femteplats för Erik

Utvärdering efter en av matcherna. Bild: Sebastian Jansson.

Vår andra tävlande i seniorkategorierna, Erik Wretborn (H-73), gick första matchen mot Miljohn Maxlin, Stockholms Judoklubb. Erik fick tidigt in en wazari i en kontring där Erik gick framåt, får sedan en wazari mot sig. Mot slutet av matchen blev det förlust på fasthållning för Erik som gjorde en bra match mot en stark motståndare.

Andra matchen, nu i återkvalet, gick mot Aleksandr Iaimchuk, Alingsås JK. En tät match med flera attacker från båda håll. Efter fulltid och golden score vann till slut Erik på en wazari.

Erik strax efter sin ippon mot Bokofo. Bild: Sebastian Jansson.

Tredje matchen gick mot Tome Bokofo, SPIF, som senare vann guld i U21. Erik vann på ippon efter bara någon minut, genom att först gå för höftkast men sedan ändra till ko-uchi-gari där Bokofo landade rakt på rygg.

Fjärde matchen gick mot Felix Eriksson, IKSU. Efter en tidig wazari fick Erik in en laats efter någon minut vilket gav ippon. Därmed var Erik i Bronsinal.

I femte och sista matchen, bronsfinalen, blev motståndaren Olle Hermodsson, Staffanstorp, tyvärr för svår. Erik åkte på en wazari på höftkast ganska omgående, och blev sedan fasthållen till ippon. En femteplats på ett mycket bra SM för Eriks del.

Niondeplats för William

Ippon på armlås för William. Bild: Sebastian Jansson.

Efter prisutdelning och en kort paus var det dags för U18. William Krus gjorde en stark insats i en stor kategori med 20 tävlande, U18-73.

Första matchen gick mot Viggo Granberg, Aktiv Judo. Det blev en fysisk match där båda två gick med greppstyrka och omväxlande attacker. Till slut vann Granberg på en drop-seoi-nage i golden score.

I andra matchen gick William mot Arvid Österman, Lidköping. Det blev ett relativt snabbt avslut med ippon på armlås, vinst för William.

Wazari för William mot Ludde Mosshagen. Bild: Sebastian Jansson.

Tredje matchen gick mot Ludde Mosshagen, Frövi Judo. William vann på två wazari vilket gav ippon, bland annat en kraftfull och fin o-uchi-gari.

I fjärde matchen i återkvalet gick till slut William mot Zacharias El-Zein, Stockholms Judoklubb. Det blev en jämn match utan poäng för någon, till det var 15 sekunder kvar, när William åkte på en wazari.

En bra insats gav till slut en niondeplats för William i denna stora kategori. Bra kämpat!

Femteplats för Filip

Filip på väg in. Fotografen Sebastian coachade så det blev inga actionbilder. Bild: Sebastian Jansson.

Nästa person upp var Filip Dahlqvist som tävlade på sitt första SM, och gör första året som U18.

I första matchen gick han mot Kerellos Moussa, Södertälje Judoklubb. Filip var nära flera seoinage men samlade till slut poäng på bakåtkast, bland annat en fin ko-uchi-makikomi. Två wazari och därmed ippon gav Filip en matchvinst.

I match två mötte han Vidar Selin, Knivsta Judoklubb. I denna match, och genomgående under tävlingen, lyssnade Filip bra på coachningen och höll sig till den överenskomna taktiken. I det här fallet kontrollerade Filip motståndarens arm genom hela matchen, och till slut blev det matchvinst för Filip på hansokumake.

I tredje matchen, semifinalen, mötte Filip en svår motståndare i Henry Ghisler, Stockholms Judoklubb. Filip fick in en tidig bra attack i form av en seoi-nage men förlorade på ett halslås.

I sista matchen som var bronsfinalen mötte Filip Liam Wahlberg, Judo Club Sundsvall. Efter ett bra seoinage-försök i början blev Filip sedan snabbt kastad på ippon.

Filip gjorde sammantaget ett mycket bra första SM med bra taktikspel.

Brons till Ronja

Ronja i ett uchimata-försök. Bild: Sebastian Jansson.

Vår sista deltagare i U18, Ronja Johansson, hamnade i en tvåpoolskategori i U18-63. Det blev långa och jämna matcher.

I första matchen mot Tora Altersten IK Södra var båda mycket starka i greppet och det blev till slut golden score med lika poäng. Här kastade Ronja wazari på en kontring vilket ledde till matchvinst.

Andra matchen gick mot Andrea Mocanoski, Aktiv Judo. Även detta blev en lång match till golden score. Andrea hade två shido mot sig i golden, och en bit in blev det en tredje varning för bengrepp. Vinst för Ronja.

I tredje matchen mötte hon Alma Alenback, Frövi Judo. Ronja gjorde två bra kouchiförsök. Även detta blev en mycket lång och jämn match på totalt nästan åtta minuter. Till slut åkte Ronja dit på en o-uchi-gari.

Dessa jämna matcher gav ett brons till Ronja som hon verkligen fick slita för. Stort grattis!

Niondeplats för Adam

Adam i matchen mot Ville Mattsson. Bild: Sebastian Jansson.

Först ut bland våra två U21-tävlande var Adam Lachner som kändes stark och taggad på att tävla.

I första matchen gick han mot Rasmus Linder, Oxelösunds Judoklubb. Det blev vinst på o-uchi-gari efter under en minut. Bra kontroll i greppet.

Andra matchen blev en riktig rysare, mot Ville Mattsson, Stockholms Judoklubb. Tyvärr ledde ett par tveksamma domslut till att Adam förlorade matchen. Tidigt i matchen fick Adam en wazari på en kontring som efter ett tag blev borttagen. Adam hade genom hela matchen svårt att attackera på grund av många dropattacker från Ville. Till slut blev det golden score där båda hade varningar och trots att Adam kontrade ett kastförsök från Ville och tryckte ner honom på sidan blev det inte heller här någon poäng, utan istället en varning för passivitet. Därmed förlust för Adam.

I tredje matchen blev det en relativt snabb förlust mot Elmo Rebic, Aktiv Judo. Kort in i matchen blev det en förlust på sasae-tsurikomi-ashi.

Det är aldrig kul att förlora på domslut som domarna själva i efterhand beskrev som ”gränsfall”, men vi kan ändå konstatera att Adam gjorde starka insatser och lika gärna kunde ha plockat en medalj. Niondeplats för Adam.

Guld till Vilda

Vilda i en pangippon i finalen, på o-uchi-gari. Bild: Sebastian Jansson.

Vilda Backlund, som var vår enda deltagare som dubblerade denna gång, gick dag två i U21-63.

I första matchen mot Alma Alenback, Frövi Judo, blev det en snabb ippon för Vilda på o-uchi-gari efter 50 sekunder.

Även i andra matchen, mot Alexandra Rincheval, Ekerö Judoklubb, gick det undan. En mycket fin uchimata efter 15 sekunder. En klockren ippon.

I tredje matchen mot Elina Hermansson Lugi Judo tog det en och en halv minut till matchvinst, som Vilda plockade genom en sankaku gatame efter en och en halv minut.

I fjärde matchen, semifinalen, mot Ebba Strand, Lugi Judo, blev det ippon på uchi-mata efter 20 sekunder.

Efter många snabba matcher med säkra avslut var Vilda i final mot Gretha Östlind, Aktiv Judo. Efter bara en minut blev det wazari på osoto-gari en minut in i matchen. Vilda fick en wazari mot sig och därmed lika poäng med två minuter och trettio sekunder kvar. Kort därefter kastade Vilda ippon på en ordentlig o-uchi-gari.

En mycket välförtjänst guldmedalj till Vilda Backlund, och därmed hennes andra medalj detta SM. Stort grattis!

Avslutningsvis

Vi coacher kan nöjt konstatera att samtliga av våra tävlande har utvecklats mycket sedan tävlingarna under förra året, och att alla gjort bra och stabila insatser. Det lovar gott inför framtiden.

Text: Sebastian Jansson

1 kommentar. Leave new

  • Ni är fantastiska, alla ni som hejade från läktaren vilket hördes ända till Island och alla ni som kämpade väl på mattan. Ännu en helg med judo i världsklass, tack!

    Svara

Lämna ett svar