Sju medaljer för IKVM i vårt bästa SM någonsin

SM skulle ha gått i Stockholm i februari men blev på grund av pandemin flyttat till Oxelösund i Södermanland.

Under helgen 2-3 april 2022 arrangerades SM i judo i Oxelösund, det första svenska mästerskapet sedan februari 2020. IKVM deltog med elva starter på nio personer och det blev klubbens bästa SM någonsin resultatmässigt med sju medaljer.

Text och foto: Sebastian Jansson.

Totalt tog vi hem två guld, ett silver och fyra brons vilket gav oss en placering som den högst placerade klubben från göteborgsområdet som deltog. Det gav oss också en klubbplacering på plats tio av 41.

Vi tog hem följande medaljer:

 • U18
  • Vilda Backlund – guld i FU18-63
  • Albin Forselius – silver i PU18-55
 • U21
  • Vilda Backlund – brons i DU21-63
  • Albin Forselius – brons i HU21-55
 • Senior
  • Malin Nordin – guld i D-52
  • Elvira Dragemark – brons i D-63
  • Jacob Lachner – brons i H-73

Övriga tävlande kämpade också mycket bra – William Krus i PU18-73, Maria Nouman i FU18-57, Ronja Johansson i FU18-63, och Erik Wretborn i H-73.

Coachade gjorde Ida Lindgren, John Forselius, Malin Nordin och Sebastian Jansson.

Placeringar på SM är en laginsats där även alla som har varit med och tränat och även deltagit utan medaljplaceringar i högsta grad har bidragit till resultatet. Stort tack alla som kämpat och slitit under våren för att göra detta möjligt.

Nedan följer referat av matcherna.

William håller fast i första matchen.

William Krus var först ut i PU18-73 där han mötte Ludde Mosshagen från Frövi i första matchen. William behöll initiativet hela matchen igenom och vann omgående på en fin fasthållning. I andra matchen mötte han Isak Lantz från Staffanstorp. Matchen slutade med förlust men med flera bra kontringsförsök från William. I tredje matchen blev det förlust mot Elias Bergqvist, Sundsvall. Det var Williams första SM som U18, en bra insats!

Maria Nouman kastar.

Nästa person ut var Maria Nouman som tävlade i FU18-57. Första matchen, mot Sandra Mitrovic, Takedown JC, var lång och jämn men slutade med förlust. I andra matchen mot Hilda Öjelund, Knivsta, blixtrade Maria till med två fina yoko-wakare, en ganska ovanlig teknik i tävlingssammanhang. Vinst på ippon. I tredje matchen mot Tora Altersten från IK Södra åkte Maria på ett par fasthållningar vilket ledde till förlust. Allt som allt en lovande insats med bra kämparglöd från Maria.

Albin kastar Dohlmann på seoi-nage.

Dags för Albin Forselius i PU18-55 där det var tvåpool med 4+3 personer. Albin mötte först Robin Sellstone från IK Södra, matchen slutade med en snabb vinst på ippon. I andra matchen mot Marlon Dohlmann, Staffanstorp, blev det vinst på en fin seoi-nage.

Dohlmann försökte stoppa kastet genom att sätta i två händer i marken men efter en fin vridning av Albin blev det ändå wazari vilket ledde till vinst. I tredje matchen mötte han svårkastade Gabriel Gevryie från Knivsta, den slutade med hansokumake till Albins fördel.

Vinst i gruppen alltså och i semifinalen mötte Albin Elmedin Ukaabdulhak från Frövi. Här blev det två wazari som gav vinst i matchen, en seoinage och en kouchi-makikomi.

I finalen mötte Albin den rutinerade Narek Vardani från Takedown JC. Matchen slutade med förlust. En välförtjänt silvermedalj till Albin och hans första medalj i ett svenskt mästerskap!

Ronja på väg att attackera med uchi-mata.

I FU18-63 deltog både Ronja Johansson och Vilda Backlund. Först ut var Ronja som mötte Gavrila Perisic, Staffanstorp. Ronja var riktigt nära poäng de sista tio sekunder i en övertygande uchimata-attack men förlorade på wazari på fulltid. I nästa match blev det en ipponförlust mot Mira Blomberg, Knivsta. Detta SM var Ronjas första i U18 och hon visade bra kämparglöd med nära till poäng på många aktiva attacker. En bra insats.

Vilda kastar tani-otoshi.

Nästa ut i FU18-63 var Vilda Backlund som visade rutin efter att ha tävlat mycket på relativt hög nivå. Vilda blev lottad direkt i kvartsfinal där hon mötte Clara Fällberg från JK Budo. Efter att ha knipit en wazari på en fin tani-otoshi blev det sedan ippon på en koshi-guruma.

I semifinalen väntade Tyra Lovang från Linköping Judo. Även i denna match blev det först wazari på ett svep och därefter ippon på uchi-mata.

I finalen mötte Vilda Gavrila Perisic från Staffanstorp JK som tidigare under dagen mötte Ronja. Vilda visade ett stort lugn och vann ganska snabbt genom en metodisk vändning och fasthållning. Guld till Vilda.

Elvira håller fast Clara Johansson.

Efter U18 var det nu dags för seniorerna att inta mattan. Först ut var Elvira Dragemark som efter ett längre tävlingsuppehåll nu visade både lust och energi att ta sig an dagens utmaningar. I denna kategori var det två pooler med 4+3 personer. I första matchen mötte Elvira Habiba Bayati från IK Södra, där hon vann på en kontring någon minut in i matchen.

I andra matchen blev det förlust mot Naemi Jawarowski från Staffanstorp JK som senare slutade som silvermedaljör. I tredje matchen mot Clara Johansson, SPIF, blev det vinst på först en låg uchi-mata som gav wazari, och därefter fasthållning som gav ytterligare en wazari. Ippon till Elvira och därmed en andraplats i poolen.

I semifinalen väntade elitaktiva Ella Andersson som blev för svår för Elvira.

Med ett välförtjänt brons blev det en otroligt fin tävlingspremiär efter pandemin, vilken prestation!

Malin på väg att kasta seoi-nage.

Klubbens mest rutinerade SM-deltagare, Malin Nordin, deltog i kategorin D-52, som utgjordes av fem deltagare i enpool. Första matchen var mot Erika Calles, Uppsala, där det först blev wazari på en låg ippon-seoi-nage och därefter vinst på hansokumake.

Nästa match mot Ebba Peterson, Frövi, blev snabbt avgjord av Malin på en vändning och fasthållning vilket gav ippon efter någon minut. I tredje matchen väntade Jojo Stalke Nilsson, Norrköpings JK. Malin kastade snabbt ippon med sin signatur-seoinage på drygt tjugo sekunder.

I den avgörande matchen mot Isabella Eriksson Ghazinour, där vinnaren skulle ta hem guldet, blev det en lång och jämn match med många kantsituationer som till slut gick till golden score. Båda hade två varningar var, och 46 sekunder in i golden blev det en tredje varning för Isabella vilket gav matchvinst och därmed guld till Malin Nordin. En rutinerad insats och ännu en SM-medalj att ta med hem till Billdal.

Våra två sista deltagare i senior var Jacob och Erik som båda tävlade i H-73.

Erik på väg in till matchen mot Max Ebenfelt.

Erik fick en tuff lottning och mötte först starka och rutinerade Max Ebenfelt från Åkersberga Judoklubb. Efter flera övertygande kastförsök från Erik, bland annat hans välkända laats och en yoko-tomoe-nage som var riktigt nära ögat, blev det till slut en ipponförlust två minuter in i matchen. I andra matchen väntade en av de mest erfarna i kategorin, Mark Johansson, som avgjorde med en uchi-mata. Även här gjorde Erik en bra laats tidigt i matchen. Bra kastförsök av Erik som därmed var klar för dagen.

Jacob på väg in i sitt avgörande kast i bronsfinalen mot Max Ebenfeldt.

För Jacob Lachner blev det många matcher i H-73. Efter en förlust mot favoriten Leon Svalberg började Jacob arbeta sig uppåt i återkvalet. Andra matchen var mot Aleksandr Iakimchuk från Göteborgs Judoklubb. Efter fyra minuter vann Jacob till slut på en sankaku-gatame.

Därefter mötte han Kristoffer Murén från Oxelösunds Judoklubb. Drygt en och en halv minut in i matchen slog Jacob till med sin ko-soto-gake som många av oss känner igen från träningen. Ippon och matchvinst. I näst sista matchen i återkvalet väntade Tomo Bokofo från SPIF. Efter drygt en minut kastade Jacob ippon på en kraftfull osotogari-variant.

I bronsmatchen väntade nu Max Ebenfeldt från Åkersberga som tidigare i kategorin mötte Erik. Efter mycket bra input från Erik gick Jacob in i matchen med en tydlig idé kring greppning och taktik. Och efter drygt tre minuter, efter ett misslyckat lyft från Ebenfeldt, kastade Jacob en rejäl o-guruma vilket gav honom matchvinst och bronsmedalj. En strålande insats.

På söndagen var det dags för Vilda och Albin att tävla igen, denna gång i U21, det vill säga en ålderskategori över vad de normalt tävlar i.

För Vilda var första matchen i DU21-63 snabbt över, där hon kastade Thea Johansson från JC Sundsvall på en uchi-mata vilket gav ippon. I andra matchen väntade erfarna Ella Andersson från Frövi som vann mot Vilda på en sankaku-gatame.

I återkvalet var Vilda direkt i bronsfinal där Nellie Ernst från JK Aktiv väntade. Efter tio sekunder blev det ippon på koshi-guruma för Vilda, och helgens andra SM-medalj var i hamn.

Dags för Albin Forselius som tävlade i HU21-55 där en fyrpool väntade. Första matchen gick mot Marlon Dohlmann från Staffanstorp, som Albin även mötte i U18. Efter tre minuter blev det vinst på ippon för Albin, genom en sorts osoto-gari med seoinage-grepp.

I andra matchen väntade Alexander Mårlöv från Stockholms JK som tog ledningen med en wazari. Med 30 sekunder kvar fick Albin en tredje varning vilket ledde till förlust i matchen.

I tredje och sista matchen mötte Albin Samir Poblocki från Stockholms JK. Efter en tät match hamnade Albin överst i en fasthållning som gav honom segern.

Nu uppstod den märkliga situationen att tre av fyra i poolen hade vunnit två matcher var, och dessutom med ippon, vilket ledde till att det som avgjorde pallplatserna istället var matchtiden för var och en, det vill säga hur snabbt de hade vunnit sina respektive matcher. I och med denna metod blev det bronsmedalj för Albin. En mycket stark insats.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med detta SM. Tack till alla deltagare och alla som var med och hejade. Mot nya äventyr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny