Fantastiska prestationer på NM

Text och bild: Annika Krus

I helgen tävlade vi på Nordiska Mästerskapen som i år gick i Reykjavik, Island, Tävlande från IKVM var Albin Forselius, Erik Wretborn, Jacob Lachner, Ronja Johansson, Vilda Backlund och William Krus, vi hade även med oss Hugo Gustafsson från Landvetter JK. John Forselius åkte med som coach. På plats fanns även Ida Lindgren, Peter Nyvall, Stefan Backlund och Annika Krus. 

För tre veckor sedan hade vi en fantastisk upplevelse på SM där IKVM gjorde sitt bästa SM någonsin. Tyvärr kantades SM av sjukdomar så uppladdningen inför NM var inte optimal för hela gruppen då hälften legat sjuka och inte kunnat träna på som vanligt. Väl framme på Island kändes alla pigga och taggade på vad som komma skall. 

Fredagskvällen blev dock inte vad vi tänkt oss då John fick problem med ett ben och var tvungen att åka och besöka sjukhuset. Efter många timmar blev han hemskickad mitt i natten för att sedan åka tillbaka på morgonen. Det här innebar att vi snabbt behövde tänka om coachningen och Annika, Ida och Peter fick då kliva in och dela på ansvaret. Ida och Peter var på Island med förbundsuppdrag så de hade möten stundtals vilket gjorde att vi fick vara flexibla med coachningen. Skönt att vi var många på plats som kunde hjälpa till så att de aktiva fick det stödet de behövde inför matcherna. Lagom till eftermiddagens finalpass fick vi de goda nyheterna att allt var bra med John och han kom då till arenan och slöt upp med oss andra. 

Hur gick det då för oss? Det var en helt magisk lördag. Så många bra matcher, fantastiska prestationer, bra laganda och ett härligt stöd från läktaren och hemifrån via länk. Samtliga tävlande var med i finalpasset. 

Lördagens resultat
Guld till Vilda i U18
Silver till Albin och William i U18 och till Jacob i senior
Brons till Ronja i U18 och till Erik i senior
Femteplats till Hugo i senior

Först ut var Vilda som stod över första rundan. I andra rundan mötte hon en danska, Vilda styrde matchen och kastade en o-uchi-gari som hon följde upp med en fasthållning vilket resulterade i ippon. I andra matchen och tillika semifinal mötte Vilda ytterligare en danska och efter ett misslyckat kastförsök från danskan följde Vilda upp i mattan och vände runt till en fasthållning och vann på ytterligare ett ippon. I finalen mötte hon en norska som hon kastade på ippon med en ko-soto-gake efter endast 20 sekunder. Vilda hade nu vunnit guld på sitt första NM. 

Näst på tur var Albin som i första matchen mötte en dansk som han vann mot efter en wazari på en ippon-seio-nage som han kastade under första minuten. Andra matchen vann han även den på en wazari från en ippon-seio-nage mot en norrman. Albin var nu i semifinal. I semifinalen mötte han en dansk och även den matchen vann han på en wazari efter en ippon-seio-nage. Albin var nu i final mot en dansk. Albin inledde matchen bra och det såg jämt ut men han blev kastad på en fin ashi-guruma som dömdes till ippon. Silver till Albin på hans första NM. 

Tredje ut var Ronja som gick i samma viktklass som Vilda. Första matchen mötte Ronja en norska och blev kastad på två wazari som blev ett ippon. Samma norska gick sedan vidare till final där hon mötte Vilda. Ronja var nu i återkval där hon mötte en isländska som hon kastade på en o-uchi-gari som inte gav poäng men väl ett läge till fasthållning som hon tog vara på och vann på ippon. Näst på tur var en danska som Ronja kastade på en tani-otoshi och fick en wazari. Efter ett misslyckat kastförsök från danskan följde Ronja med upp i mattan och vände runt till fasthållning till ytterligare en wazari som blev ett ippon. Ronja var nu i bronsfinal. I bronsfinalen mötte hon en danska som hon efter ett misslyckat kastförsök fick in en fasthållning på som hon höll i 20 sek och brons på Ronjas första NM var ett faktum. 

Sist ut i förmiddagspasset var William som mötte en islänning. Det var en jämn match som William vann efter en wazari på en sasae-tsuri-komi-ashi variant när det bara var sjutton sekunder kvar av matchen. I nästa match, tillika semifinal, mötte han ännu en islänning och efter ett misslyckat kastförsök av William i golden score följer han upp i mattan och vänder runt till fasthållning och får ippon. William var nu i final. I finalen mötte han Hannes Hedenblad från JK Aktiv. William kom aldrig riktigt in i matchen och efter en wazari från Hannes och lite arbete i mattan ta Hannes fasthållning på William och vinner på ett ippon. Silver till William på hans första NM. 

Våra kadetter hade satt inställningen för dagen och när det var dags för eftermiddagspasset och var våra seniorer Erik, Jacob och Hugo taggade. 

Först ut var Hugo från Landvetter. Han mötte en stark finländare som efter en wazari på en ippon-seio-nage och en sode-tsurikomi-goshi vann matchen på ippon. Finländaren gick till semifinal och Hugo var klar för återkval. I första återkvalsmatchen mötte hugo en islänning som han tidigt kastade på en wazari på en sode-tsurikomi-goshi han följde sedan upp med en lats och fick ytterligare en wazari och vann på ippon. Nästa match i återkvalet mötte han en norrman som han först kastade på en wazari efter en ko-uchi-gari och följde upp med ytterligare en wazari på en seio-nage. Sista återkvalmatchen och matchen innan bronsfinal mötte han en islänning som han kastade på ippon med en ippon-seio-nage efter bara elva sekunder. Hugo var nu i bronsfinalen mot en finländare. Det var en jämn match som tyvärr Hugo förlorade efter drygt 4 minuter i golden score. En femteplats för Hugo. 

Jacob stod på tur. Han stod över första rundan och ställdes sedan mot en islänning. Det var en jämn match som gick till golden score. Efter ett misslyckat kastförsök från motståndaren kunde Jacob ta över och vända runt till fasthållning som han höll i 20 sekunder. Andra matchen tillika semifinalen gick Jacob mot en dansk. Efter en minut kastar Jacob en wazari på en de-ashi-barai och vann matchen på det. Jacob var nu i final. I finalen mötte han en islänning som var väldigt snabb och duktig. Jacob åkte först på en lats som bedömdes med en wazari och sedan på en o-uchi som gav motståndaren ett ippon. Silver till Jacob. 

Sist ut för dagen var Erik som gick i samma viktklass som Jacob. Även Erik stod över första rundan. I sin första matchen mötte Erik en islänning. Halvvägs in i matchen gjorde Erik ett försök på ett armlås och motståndaren ställde sig upp med Erik hängandes i luften. Då släpper han bara ner Erik rakt i mattan. Det här ledde till diskning för osportsligt beteende och Erik vann matchen. I sin andra match, tillika semifinal, mötte han en islänning (han som sedan gick till finalen mot Jacob och som vann hela klassen) och blev snabbt kastad på en sasae-tsurikomi-ashi som bedömdes med en wazari. Knappa minuten in i matchen blev han kastad igen på en uchi-mata som resulterade i en wazari och förlust till Erik. Erik var nu i bronsfinal mot Mark Johansson från Sverige som Erik mötte och förlorade emot på SM. Erik börjar start och kastar uchi-mata som först bedöms som ett ippon men sedan ändras till en wazari. Efter ett kastförsök på tani-otoshi följer Erik upp i fasthållning och håller i 10 sekunder för en andra wazari. Brons till Erik. 

Första dagens tävlingar bjöd på mycket underhållning och fantastiska prestationer av våra aktiva. Dagen avslutades med bad på Sky Lagoon för de som inte skulle tävla på söndagen. Perfekt avslutning efter en dag på tävlingsmattan och i hallen. 

På söndagen var det dags för U21. Albin och Vilda dubblerade dit och tävlade således i en ålderskategori över deras egen. Lägsta viktklassen för pojkarna var -60 kg så Albin fick även gå i en viktklass högre än sin ordinarie. Även Hugo från Landvetter tävlade i U21 som är hans ordinarie ålderskategori. 

Söndagens resultat
Albin oplacerad
Femteplats Vilda
Brons Hugo (Landvetter) 

Först ut var Albin som körde mot en dansk. Det var en lång och jämn match som Albin förlorade på i en fasthållning knappt två minuter in i golden score. Dansken gick till semifinal och Albin fick återkval. I första återkvalsmatchen mötte han en norrman som han vann över på ippon. I andra återkvalsmatchen, matchen innan bronsmatch, mötte han en dansk som han förlorade emot efter en fin tai-otoshi som gav ett ippon. Albin var lite trött efter sjukdom inför NM och gårdagens tävlingar men gjorde ändå bra matcher och gav ett bra motstånd. 

Sedan var det dags för Vilda. Vilda stod över första rundan. I sin första match mötte hon en danska och åkte på en seio-nage redan efter 30 sekunder som gav danskan en wazari. Vilda fick jaga resten av matchen men fick inte riktigt till det och förlorade matchen. I återkvalet fick Vilda möta en annan danska som hon först kastade på en ko-uchi-gari och fick en wazari på och bara 20 sekunder senare kastar hon en uchi-mata. som ger en wazari och vinst i matchen samt en plats i bronsfinalen. I bronsfinalen mötte hon en finska och det var en jämn match. Vilda jobbade på ett halslås i golvet när finskan får tag i Vildas arm och gör ett armlås. Vilda klappade och förlorade matchen. En femteplats för Vilda i hennes första NM i U21. 

Sist ut var Hugo från Landvetter. Hugo ställdes i första matchen mot en dansk. Det var en jämn match som Hugo tyvärr förlorar efter flera minuter i golden score. Dansken gick sedan och vann hela gruppen. Hugo fick nu återkval och fick i första återkvalsmatchen möta en islänning som han även mötte igår. Även idag gick han segrande ut efter en ipponvinst. Andra återkvalsmatchen var mot svensken Emil Jabiyev från Lugi. Det var en jämn match som Hugo vann på ett ippon efter en snygg sode-tsurikomi-goshi. Hugo var nu i bronsfinal. I bronsfinalen mötte han en islänning som han även mötte och vann över i går. Han följde planen och kastade ippon efter knappt 20 sekunder på en sode-tsurikomi-goshi. Brons till Hugo. 

På söndagen coachade Ida Isabella Ghazinour från Judogymnasiet till en guldmedalj. Det är en härligt att få förtroendet att coacha aktiva från andra klubbar än sin egen. i judons anda hjälper vi varandra. 

Efter tävlingen på söndagen åkte de som endast tävlat på lördagen hem. De andra åkte och badade tillsammans med andra från tävlingen och tog planet hem tidigt på måndag morgon. En summering av helgen. Fantastiska prestationer, ett härligt och glatt gäng och en fantastisk natur. Stolt över att vara IKVM:are.

Lämna ett svar