Forskningsstudien Judo4Balance för äldre

Svenska Judoförbundet har påbörjat en forskningsstudie för att undersöka vilken effekt Judo4Balance-programmet har för att förebygga fallolyckor hos äldre. Forskningen genomförs av Högskolan Dalarna och FoU Sörmland.

Redan första vardagen i januari 2020 drog testningen igång med deltagarna. Totalt skulle 200 deltagare på 9 olika platser i landet testas innan 12 veckors träning enligt Judo4Balance-programmet skulle genomföras. Hälften av deltagarna blev lottade i den så kallade träningsgruppen och hälften i kontrollgruppen.

De som ingick i träningsgruppen började att träna i princip omgående medan de som hamnade i kontrollgruppen skulle leva precis som vanligt fram till de uppföljande testerna efter den 12 veckor långa träningsperioden. Kontrollgruppen fick dock erbjudande om att träna till hösten istället. Alla som deltog i studien blev därmed erbjudna att delta i träningen.

De instruktörer som har hållit i träningarna har vittnat om imponerande framsteg, härlig kämpaglöd och många skratt. Förberedelserna inför testomgång 2 och avslut av de pågående kurserna var i full gång när corona-pandemin abrupt satte krokben för fortsatt träning.

Vi som arbetade med studien diskuterade olika lösningar, med exempelvis anpassningar för att undvika närkontakt, för att kunna slutföra kurserna. Men sen när de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kom tvingades vi avbryta all träning och skjuta fram testomgång 2 på obestämd tid.

Vi fortsätter att hålla kontakten med deltagarna studien samtidigt som vi avvaktar utvecklingen av coronapandemin. Parallellt undersöker vi förstås om och hur vi så småningom kan fortsätta med studien.

Text: Kristin Johansson, Svenska Judoförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Meny