Jämställdhetspris utdelat till IKVM på nationaldagen

IKVM:s ordförande Malin Nordin och vice ordförande Mikael Leandersson. Foto: Sebastian Jansson

I dag, på nationaldagen den 6 juni, delade Mölndals stad ut sitt första jämställdhetspris någonsin till IKVM. Priset delades ut av kultur- och fritidsnämndens ordförande Pernilla Övermark.

Från scenen lästes nämndens motivering upp till att just IKVM fått priset.

– Judoklubben bedriver en bred verksamhet med grupper från tre år, unga, vuxna och personer med funktionsnedsättning. Föreningen har ett flertal år bedrivit ett aktivt arbete med att öka tjejers plats i judosammanhang, eftersom judon är en ganska mansdominerad sport. Arbetet har sin utgångspunkt i föreningens vision att driva en verksamhet för alla – oavsett ålder, kön, personliga förutsättningar eller ambitionsnivå i en trygg och säker miljö med positiv anda på och utanför mattan, sa Pernilla Övermark.

Malin Nordin och Mikael Leandersson talar från scenen. Foto: Sebastian Jansson

IKVM:s ordförande Malin Nordin och vice ordförande Mikael Leandersson tog emot en blomsterbukett och en tavla med en beskrivning av priset. Inför publiken på flera hundra personer tog de till orda:

– Jämställdhetsarbete är någonting som man måste bedriva aktivt och under hela året, det är ingenting som vi bara checkar av en gång per år när vi ska tillsätta styrelse och valberedning utan någonting som måste genomsyra hela verksamheten. På IKVM tänker vi särskilt på att vi ska ha manliga och kvinnliga tränare på mattan och att både tjejer och killar ska få lika mycket uppmärksamhet, både på mattan men också av ekonomiska resurser och annat, säger Malin Nordin.

Gänget från klubben på plats på prisutdelningen. Foto: Sebastian Jansson

– Den samlade bedömningen är att IKVM under flera år har bedrivit ett medvetet arbete som både synliggör och verkar för att minska skillnaderna mellan tjejer och killars förutsättningar i sporten. Föreningens arbete kan inspirera andra. Arbetet genomsyrar både verksamheten i vardagen och styrelsearbetet och bedrivs därmed både operativt och strategiskt, vilket har gett resultat på flera nivåer, sa Pernilla Övermark.

Förutom buketten och tavlan får IKVM 10 000 kr i prissumma.

Sebastian Jansson

Albin Forselius och William Krus delade ut information om IKVM. Foto: Sebastian Jansson
Det är första gången jämställdhetspriset delas ut av Mölndals stad. Foto: Sebastian Jansson

Lämna ett svar